A videojátékokban nem kell a fogpótlás híd áraktól tartanunk – vezessük le inkább ott a feszültséget

Régen, mikor mi voltunk gyerekek, ha játékról volt szó, egyből a kertben való szaladgálásra, fogócskázásra, bújócskára asszociáltunk, de persze azért voltak rendes társasjátékaink és kártyák, amikkel lekötöttük magunkat. A mai gyerekek már szinte egy percet se tudnak elképzelni az elektronikai kütyüik nélkül, mint a tablet, számítógép, vagy a különböző játék konzolok.

Nyilván ez nagyban függ a szülőtől is, hogy mennyire van ideje és tudja, vagy egyáltalán akarja-e ő maga lekötni a gyereket, de sajnos a mai világban sokan úgy oldják meg a „gyerekfelügyeletet”, hogy leültetik a tévé vagy éppen a videojáték elé őket. Ebből persze túl sok jó dolog nem származik, hiszen ezekben a játékokban rengeteg agresszió van, amit eltanulhatnak és sajnos némelyik gyerek el is tanul és beviszi az iskolába ezeket. Nyilván ezzel se lenne akkora probléma, ha csak mértékkel csinálnák a gyerekek, bizonyos idő korlátok közé lennének szorítva, és nem a videojátékok körül forogna minden gondolatuk. A gyerekek még sokszor nem tudnak különbséget tenni a játék és valóság között, és ha mondjuk, teszem azt valaki nem úgy viselkedik velük, ahogy az nekik tetszik, akkor tudatosítani kell bennük, hogy nem az a megoldás, ha egyből orrba vágjuk a másikat, mert a való életben ennek következményei vannak.

Persze mindenkiben felgyülemlik olykor némi feszültség, ami le kell vezetni, erre mondjuk jók lehetnek ezek a játékok, bár ha össze akarjuk kötni a kellemeset a hasznossal, akkor akár valamilyen küzdősportot is kipróbálhatunk. Manapság mindenhol a stresszről és annak káros hatásairól hallani, így nem árthat néha kicsit kiereszteni a gőzt. Az én férjem is egy ilyen stresszes időszakában döntött, hogy kipróbál valamilyen sportot, ő a boksz mellett tette le a voksát, bár bennem merültek fel kételyek a dolgok illetően, hiszen féltettem őt, de mint kiderült a félelmem nem volt alaptalan. Az egyik edzés után igen csak feldagadt arccal sikerült hazajönnie, majd kiderült, hogy szó szerint ott hagyta a fogát az edzésen. Sikerült egy olyan szerencsétlen ütést kapnia, hogy az egyik foga bánta a dolgot. Másnap persze első útja a fogorvoshoz vezetett. Mivel azt a fogat egyértelműen nem lehetett megmenteni, amivel már korábban is gondjai voltak különben, így a pótlás volt a megoldás. Mivel a mellette levő fogát nem rég húzták ki, így a híd jött szóba, mint lehetséges megoldás. Így elkezdték a konzultáció alkalmával a fogpótlás híd árakat  kalkulálni. Egyszerűbb és kevésbé költséges a művelet, ha van a foghiány szélén fog ép fog, amire a hidat rögzíteni lehet, ellenkező esetben sajnos implantátum beültetése is szükséges, és akkor fogpótlás híd árak nyilván magasabbak lesznek. Szerencsére nagyon jó szakorvoshoz jár, aki elsősorban mindig a páciens érdekeit tartja szem előtt, figyelembe veszi az anyagi lehetőségeket és ezt szem előtt tartva hozzák meg közösen a döntést. Rendkívül jó szakember, az egész család hozzá jár, nagyon lelkiismeretesen végzi a munkáját, elsősorban a páciens elégedettsége a fontos számára. Szerencsére, mivel a mellette levő fogai egészségesek és gyulladás mentesek voltak, sikerült implantátum beültetése nélkül kivitelezni a dolgot. A híd nagyon jól sikerült esztétikai szempontból is, bár kértem a férjemet, hogy esetleg választhatna másik módszert is a feszültsége levezetéséhez, ha már a fogait sikerült ilyen jól rendbe hozni. Hogy azért ne kelljen a bokszról teljesen lemondania, vettem neki egy olyan játék konzolt születésnapjára, amivel mindenféle küzdő sportot ki tud próbálni, és a különböző érzékelőkkel olyan, mintha tényleg ő maga játszana, így még a mozgást sem kell nélkülöznie, aminek köszönhetően lehetőleg a fogaival sem lesz többé hasonló probléma. A virtuális énjét pedig bátran püfölhetik, hiszen ott nem kell a fogpótlás híd árak miatt aggódnunk.

Nem azt mondom, hogy a videojátékok ördögtől valóak, de a mértéket mindenféleképpen be kell tartani, és persze gyerekek esetén az se mindegy, milyen témájú játékokkal játszanak, mivel ez a fejlődésükre és a viselkedésükre is negatív hatással lehet.