Mióta padlófűtésem van, még nehezebb elhagyni a szobámat

Igazi kocka lévén eddig is nagyon sok időt töltöttem a „birodalmamban”, a négy fal között, de bevallom, az ősrégi radiátor az utóbbi időben csak akkor működött, ha épp kedve volt hozzá, így néha kénytelen voltam elhagyni a főhadiszállást, s lemenni a nappaliba kicsit megmelegedni. Anyu viccesen mindig azt mondta, nem is fogja megcsináltatni a fűtésemet, mert így legalább néha látja az arcomat, de azért ő is és apa is elismerték, hogy előbb vagy utóbb tenni kell valamit.

Mivel nem túl korszerű a fűtésünk, arra gondoltunk, nem csak tüneti kezelésnek vetjük alá a problémás részeket, hanem gyökeres változásba fogunk. Elkezdtük nézegetni a lehetőségeket, s nagyon szimpatikussá vált számunka az elektromos padlófűtés. Ez a padlófűtés szőnyeg kialakítással bír, azaz fűtőszőnyegeket raknak le, melyekben egy fűtőszál fut, s ez adja le a hőt. Nagyon megtetszett ez a technika, de azért utána akartam olvasni, mert voltak bennem kérdőjelek.

A padlófűtés szőnyeg segítségével nagyon csendesen működik, úgynevezett sugárzó hő alapú fűtési forma ez, ami egyébként takarékos és környezetbarát megoldás is lehet, ha okosan alakítjuk pl. a szigetelést, meg esetleg beruházunk napelemekre is. Amitől kicsit tartottam, az az volt, hogy ha felhevül ez a szőnyeg, nem hevíti-e túl a burkolatot. Azt gondoltam, valami nagyon speciális burkolatra lesz szükség, aminek nem lehet baja, s féltem attól, ez milyen költségekkel jár majd, de megnyugodtam, mert, mint kiderült, a fémszálak hőmérséklete nem lehet több 30 foknál, így gyakorlatilag akármit tehetünk a padlófűtés szőnyeg felé, akár sima padlószőnyeget is, vagy laminált padlót.

Mindig is szerettem a fizikát, szóval nagy érdeklődéssel olvastam utána annak, hogyan alakítják ki ezt a fűtőszőnyeget. Az amorf fémszálat előállítása során gyorsan lehűtik, ezért olyan szerkezete lesz, melynek következtében pl. rozsdamentesség szempontjából is igen kedvező alapanyag. Ez azért nem elhanyagolható. Biztos vagyok benne, hogy nagyon tartós ez a fűtési rendszer, mert nagyon hosszú, 15 évig tartó garanciát vállalnak rá. Gondolom, ha nem lennének biztosak abban, hogy jó ez a szerkezet, nem vállalnának ilyen sokat.

A szüleimnek is elmondtam mindent, amit erről a fűtési rendszerről találtam, s nekik is nagyon tetszett az egész. Anyu azt mondta, érdemes lenne az egész lakást átalakítani, s apu sem vitatta ezt. Ő egyébként is támogat mindent, ami nem gázon alapuló fűtés, mert szerinte az nagyon politikafüggő. Azért nem hiszem, hogy veszélyben lenne ez a dolog, de nem is vitatom, hogy az elektromos fűtés sok szempontból kedvezőbb.

A padlófűtés szőnyeg ügyében felvettem a kapcsolatot a kiépítést végző céggel, akik küldtek egy hozzávetőleges árajánlatot, de azt mondták, véglegeset akkor mondhatnak, ha személyesen is látták a helyszínt. Mondtam, hogy ez teljesen érthető, s meg is beszéltünk egy időpontot. Ezután elkészítették a terveket, megbeszéltük a költségeket, s mindannyian rábólintottunk arra, hogy épüljön ki a rendszer a házunkban.

A szerelőcsapat nagyon gördülékenyen dolgozott, persze mi is megtettünk mindent, hogy ez így legyen, azokat a helyiségeket, ahol éppen dolgoztak, kiürítettük. Kicsit nehezen éltem meg, hogy fél napig nem gépezhettem, na de mindent a szent cél érdekében.

Miközben beszélgettem az egyik szerelővel, azt is megtudtam, hogy egységes bekötési terv alapján dolgoznak, ez azért is jó, mert ha valami meghibásodik, nagyon hamar felderítik a gondok forrását. Megkérdeztem, hogy gyakori-e, hogy probléma lép fel, de azt mondta, ő még sosem végzett karbantartást, javítást, szóval ne aggódjak, nem túl valószínű, hogy találkozunk még, vagy legalábbis nem a padlófűtés szőnyeg ügyében. Amióta a burkolást is befejeztük, fantasztikusan komfortos a szobám. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy anyám egy ideje azon viccelődik, időpontot fog kérni tőlem néha, ha beszélgetni akar velem, mert szinte sosem hagyom el a főhadiszállást. Az a legjobb, hogy akár mezítláb is lehetek, a padló mindig kellemesen meleg, ráadásul nincs az a borzasztó zúgás sem, ami a békebeli radiátorból jött ki működés közben.