Fogadás a virtuális világban

Nem vagyok egy nagy játékos, de most kivételesen, fogadásból elkezdtem játszani. Néhány barátommal abban fogadtunk, hogy két hét alatt egy autós játékban ki tud magasabb szintre jutni. Aki nyer, az a többiektől kap egy karton sört, ám nem is ez volt a lényeg. Kihívás volt, hogy ez nem egy szimpla versenyzős játék, hanem stratégiai is egyben, mert ott kezdődik, hogy össze kell rakni az autót, amivel versenyezni akarunk – alkatrészenként.
Itt egy kicsit már meg voltam ijedve, ugyanis egyáltalán nem értek az autószereléshez, nemhogy az alkatrészekhez, úgyhogy el kellett kezdenem utánanézni a dolgoknak. Mivel úgy éreztem, hogy annyi időm nem lesz, hogy végigolvassak minden szakmai könyvet, így ellátogattam egy autósboltba, ahol úgy gondoltam, hogy majd minden szükséges tudást megszerzek. Amikor Kelenföldön jártam, pont útba is esett az olajwebshop boltja, amiről már számtalanszor hallottam, hogy mennyire felkészültek, sőt szakmabeliek az ott dolgozók. Majdnem két órán keresztül értekeztünk az olajszűrőkről, dugattyúkról, kuplungról és a váltókar kölcsönös munkájáról.

Szó esett – többek között – arról is, hogy ezekhez mennyire elengedhetetlenek a motorolajak, az adalékanyagok, illetve a rendszeres karbantartás. Egy autó összeszerelésénél – bár banálisnak tűnik -, de a sorrend a legfontosabb, mert nem mindegy, hogy mi mikor kerül a helyére. Ez az én szempontomból nagyon fontos információ volt, hiszen még ezt se tudtam. Az úriember, akivel a boltban beszéltem, a lelkemre kötötte, hogy nézzem meg a honlapjukat is, mert ott is számtalan információ van, főleg az olajokról, amiket már említettem. Ahogy ő fogalmazott, olaj nélkül meg se mozdul a jármű, hiszen ezek biztosítják a mozgás lehetőségét a hengerek, fogaskerekek, és csapágyak számára. Számtalan motorolaj és adalék áll már rendelkezésünkre, amik közül választhatunk, de mondott pár jobb márkát, például az Eneost, meg a Castrolt. Ő évek óta használja, és ajánlja őket a vevőinek.autósbolt

Pont ezt szeretem az ilyen boltokban, hogy ott személyesen beszélgethetek az éppen felmerülő problémákról, amelyekre a megoldást keresem. Persze, ahogy ő mondta, vannak olyanok is, akik nem szeretik a személyes vásárlást, karbantartást, ezért van a cégnek egy webshop felülete, ahonnan rendelni lehet a termékek közül. Akár ezen a webshop felületen belül, vagy telefonon, vagy e-mailben. A telefont sokan preferálják, ugyanis ott a kérdéseket is fel lehet tenni, és szakszerű segítséget kapnak. Számtalan eset volt, hogy a vevő nem a gépeihez megfelelő terméket választotta, így az ügyfélszolgálatos segítségével keresték meg és valósult meg a vásárlás. Több sztorit is mesélt nekem az eladó, miközben az autók összeszereléséről beszéltünk. Neki van olyan ismerőse, aki profi autószerelő, és saját magának rakott össze egy autót, amit azóta is használ.
Itt azért éreztem, hogy nekem már az is nagy szó lesz, ha a játékban sikerül valami olyat összerakni, ami képes legalább gurulni, de a fejtágítás után már sokkal jobban éreztem magam. A két hét alatt egyébként többször is visszamentem a kérdéseimmel, az eladó pedig mindig készséggel segített, így a fogadás határidején belül sikerült összeraknom a kocsit, de még így is elvesztettem a fogadást, mert a többiek addigra már versenyezni is tudtak.
Mindenesetre a tanulság számomra az, hogy tanultam valami újat, ráadásul hasznosat, amit majd akkor is fogok tudni alkalmazni, amint saját autóm lesz. Bónusz, hogy autósbolt is lesz, ahová majd mehetek a kérdéseimmel, problémáimmal.