Bosszantó áramszünet, avagy napelemet mindenkinek

Biztosan veletek is előfordult már, hogy órákig vittétek az utolsó előtti szintet a játékban, amikor már csak egy karnyújtásnyira voltatok a végétől és bumm. beütött a városi világvége: az áramszünet. Ennél bosszantóbb dolgot nehezen tudok elképzelni, talán mikor előtted viszik el az utolsó kakaós csigát a pékségben… Nincs mit tenni, ilyen ha az ember kiszolgáltatott egy rendszernek. De mi lenne, ha ezt a függési viszonyt valahogy meg lehetne szüntetni?

Bizonyára hallottatok már arról, hogy a Nap energiáját sokféle módon tudjuk hasznosítani. Felhasználhatjuk például víz melegítésére, így kaphatunk napkollektorokat, de ami az áramszünetek áthidalása szempontjából még fontosabb lehetőség: a napfényből készíthetünk elektromos áramot. Hogyan? Hát napelemek segítségével! Ezek a rendszerek ugyanis a Nap elektromágneses sugárzását alakítják át egyenárammá, amelyet a napelemekhez kötött inverter a hazánkban használatos 230 V-os, 50 Hz-es váltóárammá alakít át. Ezáltal a háztartás áramellátása megújuló erőforrásból megoldott lesz, továbbá egy jól megtervezett rendszer esetében örökre búcsút inthetünk a villanyszámláknak is.

Hogyan tudjuk ezt megvalósítani? Szerencsés esetben rendelkezünk a megfelelő mennyiségű mozdítható tőkével és nem okoz gondot egy ekkora beruházást zsebből kiperkálni. Azonban ha kicsit szűkebb a nadrágunk sincs ok a pánikra, ugyanis a napelemek pályázat formájában is elérhetők. Pontosítva egy kicsit, minden évben kiírásra kerülnek különböző pályázatok, illetve elérhetővé válnak eltérő jellegű támogatási formák az Európai Unió és az állam támogatásával. Hazánkban jelenleg egyféle ilyen segítség igényelhető, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank kínál. Ez egy kamatmentes hitel, amelyet maximum 20 éves futamidővel lehet felvenni és összege a háztartások energetikai fejlesztésére fordítható. Az igényelhető keret 500 000 és 10 000 000 forint között van, amelyet 10%-os önerő megléte esetén lehet megpályázni. A befektetendő összeg pontos értéke ugyan erőteljesen függ a telepítés helyének állapotától, az éves fogyasztásból jó közelítéssel megbecsülhető a szükséges rendszer mérete, amiből már lehet következtetni a végleges árra. Ezen a logikán elindulva egy átlagos magyar háztartás (4 fő, 90 négyzetméteren) ellátására elegendő nagyságú napelemes rendszer kb. 1,7 millió forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy mire kipörög a hitel, teljesen mértékben villanyszámla-mentessé tehetjük családunkat, és többet nem fog fájni a fejünk az áramszünetek idején.