Ahol játszottam, és ami végül a munkahelyem lett

Az egyik kedvenc videójátékomban a főszereplő, akit irányítani lehetett egy olyan rendőr volt, aki a családja elvesztése után bosszúhadjáratot fogadott, hogy elkapja a tetteseket. A játék nagy részében építkezési területeken, és nagy raktárokon át kellett küzdeni magad, ahol a logisztikai munkát végző munkaruhába öltözött targoncás, meg pakoló arcok egyszer csak fegyvert rántottak és rád rontottak a mérhetetlen rosszindulatukkal. Hatalmas fém polcrendszerek között kellett ugrálni lelassítva az időt, hogy kikerüld a golyókat, és mehess tovább a következő helyszínre, ahol a következő melósnak álcázott gonosztevő csapat lapult. Nagyon jól ki voltak ám dolgozva a pályák, a bizonsági előírások szépen ki voltak függesztve az ajtókra, a raktártechnika, ami a játékban volt, az egy az egyben egy rendes fém raktárpolcnak a mása volt, ugyanúgy a raklapokkal, minden részlettel.

Ezt onnan tudom ,hogy azóta a szállítmányozásban kezdtem el dolgozni, és nem egyszer a játékhoz kísértetiesen hasonló környezetben találtam magam. Szóval amilyen polcrendszerek között voltam a játékokban, olyanokban vagyok már most is, sőt, az én felelősségem a raktár ezen része, és szükség szerint bővítés igénylése ettől a cégtől.

Számos ilyen raktárpolc típus létezik, ezek mindegyike kompatibilis egymással, és beakasztós polcokkal rendelkeznek. Attól függően, hogy milyen a raktárunk, mekkora, s mit szeretnénk tárolni, találhatunk mindenféle lehetőséget ennek a célnak a megvalósítására.

Vannak a fémpolcok, amik könnyen összeszerelhetőek és nagy teherbírásúak, van belőle pl. salgó polc, ami csavarmentes, és van rozsdamentes verzió, ami akár ételek tárolására is jó lehet. Ezek olyan raktártechnika típusok, amik a kisebb termékek, kézzel való tárolására alkalmasak. Néhány centinként van lehetőség elhelyezni a polcokat, így úgy lehet vele tervezni, hogy lehetőség szerint mindig maximálisan van kihasználva a rendelkezésre álló hely.

Ilyen kisebb, ember által mozgatható verziók még a kereskedelmi állványrendszer, amik boltokban lévő polcrendszereket takarnak. Ehhez hasonló még a többszintes polcrendszer, ahova szintén kézzel fel tudunk pakolni dolgokat, azzal a különbséggel, hogy lépcső is található rajtuk, ezért többszintes verziót kapunk az egy szintes salgó polccal ellentétben. Bár az is lehet egy embernél magasabb! Csak nincs hozzá lépcső.

Léteznek még gördülő polcrendszerek, amiket emberi erővel, vagy elektronikával is lehet működtetni, krimi filmekben lehet látni ilyeneket, amikor valamilyen aktát keres a detektív és tekerget egy kart, a sorok meg megnyílnak a sok-sok dokumentumnak, amit az ilyen raktártechnika tárolni képes.

Nálunk a raktárban salgó polc van többnyire, illetve a nagyobb rendszerek, ezek közül is a raklapos állványrendszer, ahova a targoncával szoktunk fel le pakolni dolgokat mindenféle terméket raklapra pakolt formában.

Létezik ám olyan rendszer is, ahol a targonca nem a sorok között közlekedik, mert egy speciális típusú, ami az állványrendszeren lévő síneken át suhan végig a vázszerkezeten. Na azt egyszer mindenképpen ki szeretném próbálni.

Még ezeken kívül is van pár típus, amit nem említettem meg, azok mind ezeknek a variációi igazából. Nem is gondolná az ember egyébként, hogy milyen gyorsan lehet ilyen stabil raktártechnikát összerakni. Néhány évente, ahogyan változik a kínálatunk, szükségünk van a rendszerünk módosítására, és mindig meg szoktam lepődni azon, hogy ennyire stabil dolgok felépítéséhez nem feltétlenül kell sok idő. A mérnöki tervezés csodás következményei.

Sok mindenen múlik egyébként egy ilyen raktártechnika ára, de elsősorban mindig az a döntő tényező, hogy mit tárolunk, és mekkora terület áll rendelkezésre hozzá. A kézzel elérhető és mozgatható dolgok számára kialakított rendszerek a legolcsóbbak szoktak lenni, és értelemszerűen a az óriási, sok méter magas, hatalmas terhelhetőséggel rendelkező verzió az ,amelyik a legdrágább.

Sose feledjétek: a biztonságos, és igazán jó minőségű dolgoknak megvan az ára, ám általában még így is megérik a pénzüket! A hosszú távú élettartamról nem is beszélve.